La Perm

La Perm - en lockig katt med lång eller kort päls.

La Perm är en väldigt spännande ras att upptäcka. Jag hade läst en del om den och jag hade kontakt med uppfödaren vi skulle köpa ifrån i nästan 2 år innan det blev dags för vår första La Perm att komma hem. Den här kattrasen är väldigt speciell, tycker jag och den verkar passa alla. Överlag så är det en väldigt social kattras och den är väldigt kelen. Vår Luna tar emot alla våra gäster och hoppar ständigt upp i knät på dem där hon lägger sig på rygg med benen i vädret. Hon bara måste stryka sitt ansikte hela tiden och hon kurrar och pratar under tiden. Puttar man ner henne, ja då kommer hon tillbaka eller så ställer hon sig på bakbenen och tar på en med sina framtassar. "Titta på mig, här är jag ju!", verkar hon vilja säga.

 

När posten kommer här hemma eller om det knackar på dörren så springer hon dit med svansen rakt upp och "morrar". Om ingen kommer in kollar hon ut genom fönstren. När hon anser att "faran" är över så återgår hon till att kela. OM det skulle bli något gruff eller bråk mellan katter här hemma eller hundar som spelar över så går Luna emellan och talar om för alla att det inte är tillåtet. När vår yngsta dotter grät på natten så kom Luna och jamade som för att tala om att dottern gråter, men att allt är ok.

 

Ja här har ni en katt som uppför sig lite som en hund. Det som jag nyss beskrivit verkar inte vara ovanligt för en La perm och den tycker även om att gå i koppel och apportera leksaker. En spännande hund i kattformat skulle jag vilja säga. Men som ändå har det där speciella som gör en katt till en självständig individ.

 

Pälsen

La Perm kan vara både semilång- och korthår. Pälsen är förstås lockig oavsett längd. När man tar på den så känns den lite sträv i översta lagret. Under magen är den mjuk. Pälsen behöver kammas ur någon gång ibland och då fäller den inte så mycket. Här hemma är det inget hår som flyger runt, men har vi slarvat med borstningen så ligger det lite hår på mattor och soffor.

La Permens rexanlag är dominant, så därför behövs det endast en lockig förälder för att få lockiga ungar och det är även därför det kan födas släta ungar efter två lockiga föräldrar.

 

Utseende

La Permen är en medelstor katt, men den känns ganska lätt och elegant. Den har en muskulös kropp och bakbenen är lite högre än frambenen.

Huvudet är något kilformat och har mjuka konturer. Nosen är lång och bred med framträdande runda morrhårskuddar och en stark haka.

Öronen som är medelstora är placerade i kilformens förlängning.

Ögonen är uttrycksfulla och ovala och kan vara i vilken färg som helst.

Svansen är lång och avsmalnande. La Permen finns i alla färger och mönster och hos oss finns den förstås som en maskad variant.

 

Ursprung och historia

La Permen uppstod genom en spontan mutation i en kull med ladugårdskatter på en körsbärsfarm i Oregon, USA. Det skedde under våren 1982 så det är en ganska ung ras. Det föddes 6 stycken kattungar, varav en var naken och hade ett tydligt tabbymönster på sin hud. När kattungen var ungefär 8 veckor gammal så hade den börjat få mjuk och lockig päls. Man kallade den lilla kattungen för Curly och när den var 4 månader gammal så hade den massor av mjuka lockar. Man märkte också att hennes temperament var annorlunda än de andra katternas.

 

Ägaren till kullen hette Linda Koehl.

 

Curly fick så småningom egna kattungar och i hennes första kull var alla fem kattungar nakna när de föddes, precis som sin mor. I efterföljande kullar föddes emellanåt nakna kattungar och så småningom började Linda Koehl intressera sig för avel. Hon började planera sin avel och döpte rasen till La Perm eftersom pälsen påminde om permanentat hår.

 

Innan rasen etablerat sig ordentligt så använde man ibland bondkatter och även raskatter i aveln, men man har varit noga att behålla rasens speciella personlighet.

 

Den första La Permen som kom till Sverige var kastrerad. Det var år 2003 och 2004 kom sedan de första fertila katterna av rasen till Sverige. I januari 2005 föddes den första svenska kullen.

La Perm är fortfarande en ganska ovanlig ras i Sverige och from 1 oktober, 2015 är den godkänd som ny ras inom FIFe.

 

Vi som älskar denna roliga och underbara ras är jätteglada och hoppas att fler ska upptäcka La Perm!

 

 

Copyright ©2011 All rights reserved Bilder får inte användas utan tillåtelse av ansvarig för www.poetiques.se